جزئیات پروژه‌

انبار محصول واحد پتروشیمی
  • مشتری:
  • تاریخ:
  • دسته بندی:

انبار محصول واحد پتروشیمی

در این پروژه سیستم صاعقه گیر قدیمی پس از تست جایگزین و اصلاح گردید. تعداد مسیرهای هادی نزولی مطابق دستورالعمل استاندارد اضافه گردید. صاعقه گیرهای معیوب تعویض و محاسبات شعاع پوششی بر اساس استاندارد NFC 17102 برای صاعقه گیر های اکتیو نجام شده است.

جهت مشاوره، نصب و تامین سیستم های صاعقه گیر با ما تماس بگیرید

ارزیابی ریسک سیستم حفاظت صاعقه

ارزیابی مطابق استاندارد IEC 62305-2 و با استفاده از نرم افزارهای CGEGS و OBO BETTERMANN RISK ANALYSES انجام میشود. جهت مشاوره در این زمینه با کارشناسان شرکت تاراز نیر آداک تماس بگیرید.

ارزیابی در 4 کلاس حفاظتی و بیان کننده ضریب ایمنی و حساسیت پروژه میباش.

 

حفاظت دربرابر اصابت مستقيم صاعقه (حفاظت خارجی)

هدف از طراحی و نصب این سیستم حفاظت سازه از اصابت مستقیم صاعقه میباشد. خسارات ناشی از اصابت مستقیم میتواند خرابی بخشی از سازه و تاسیسات باشدکه معمولا تجهیزات روی بام و لبه های بام در اولویت اصابت قرار دارند. به طور كلي این سیستم شامل یک یا تعدادي پايانه هوايي مي باشد كه برروي سطوح مرتفع پشت بام سازه های مختلف ، در بلندترين قسمت و لبه های بام سازه نصب وبوسيله هادي هاي فلزی (هادی نزولی) به يكديگر مرتبط واز يك يا چند نقطه مختلف به سيستم زمين متصل مي شود.

پایانه هوایی:

-        این بخش از سیستم که در حقیقت همان نقطه اصابت جریان صاعقه میباشد به روشهای مختلف قابل طراحی و نصب بوده که جزئیات آن در استانداردهای  IEC 62305-3  - NFPA 780-  NFC 17-102ذکر شده و کلیات آن به شرح زیر میباشد:

صاعقه گیر الکترونیک خازنی (E.S.E) طرح شماره 2:

در این طرح یک دستگاه صاعقه گیر الکترونیک خازنی با برند معتبر اروپایی به عنوان پایانه هوایی پیش بینی شده است. نصب این روش منطبق بر استاندارد NFC17102 بوده و تنها پایانه هوایی در این روش صاعقه گیر الکترونیک خازنی میباشد.در این روش تسمه هادی بر روی جانپناه نصب نمیشودو تنها دو مسیر هادی نزولی به سمت سیستم زمین کشیده میشود.

 

همبندی:

مطابق استانداردهایی نظیر IEC 62305, IEC61000 سیستم زمین صاعقه گیر میبایست به سیستم های زمینی که با کاربری های دیگر در محل پروژه اجرا میشود همبند گردند. این همبندی به علت کاهش اختلاف پتانسیل های خطرناک در زمان تخلیه جریان خطا بین دو سیستم با دو اتصال زمین متفاوت میباشد. بستر همبند کننده سیستم های زمین صاعقه گیر و تاسیسات میتواند رینگ ارت و یا با رعایت الزامات استراکچر فلزی سازه بوده که از محل ستونها انجام میشود.

اتصال زمین:

-        هر مسیر هادی میانی میبایست به سیستم زمین مناسب با کاربری سیستم حفاظت در برابر صاعقه متصل گردد.

هادي نزولي:

-        جهت انتقال جريان صاعقه از پایانه هوایی به سیستم زمين و با توجه به ابعاد پروژه از 10 مسیر هادي نزولي استفاده مي گردد.

 

انتخاب جنس و سطح مقطع هادی نزولی با در نظر گرفتن شرایط محیطی مانند مسائل خوردگی و همچنین شرایط اجرایی انجام میشود. انتخاب هادی از جدول استاندارد IEC 62561-2 صورت گرفته است.

جدول 1- جدول انتخاب جنس و سطح مقطع هادی نزولی

 

-  در مسیرهای عمودی که میبایست از هادی میانی با مشخصات ذکر شده در جدول استفاده گردد. با توجه به محدودیت های موجود و در نظر گرفتن الزامات استاندارد در خصوص امکان به کارگیری اجزای طبیعی در سیستم صاعقه گیر ، ستونهای فلزی و یکپارچه سازه به عنوان هادی میانی سیستم صاعقه گیر مورد استفاده قرار میگیرد.

-  هادي نزولي بايد توسط بست مناسب و مطابق فواصل ارائه شده در جدول استاندارد بصورت مناسب برروي سازه مهار گردد.

جدول 2-تعيين فواصل مجاز بست ها در مسیر دهی هادی نزولی

-        در انتخاب جنس و سطح مقطع بست میبایست خوردگی های گالوانیک و سازگاری آن با هادی میانی و بستر نصب در نظر گرفته شود.

شکل 7-بست نگهدارنده هادی نزولی

-      مطابق استاندارد جهت جداسازي سيستم حفاظت در برابر صاعقه از سيستم زمين و تست واندازه گيري ،نصب گيره تست مدار بايد در نظر گرفته شود. نصب این قطعه به منظور امکان انجام بازبینی های دوره ای الزامی میباشد. با توجه به استفاده از سازه فلزی به عنوان بستر انتقال جریان به سیستم زمین لذا کلمپهای پیش بینی شده در سطح صفر که اتصال دهنده الکترود زمین به سازه فلزی میباشند در حقیقت همین نقش را ایفا میکنند.

 

شكل8- شماتیک محل نصب گیره تست مدار

-      یکی از الزامات انجام بازبینی دوره ای زمانهای پس از اصابت میباشد .برای آگاهی از اصابت صاعقه و عملکرد سیستم میبایست از شمارنده تعداد دفعات برخورد صاعقه استفاده شود . شمارنده پیشنهادی میتواند مشابه مدل پیوست شده بوده و محل نصب آن در ارتفاع 2 متری پایه نصب میباشد.

اتصال زمین:

-        هر مسیر هادی میانی میبایست به سیستم زمین مناسب با کاربری سیستم حفاظت در برابر صاعقه متصل گردد.

سیستم زمین پیشنهادی برای سیستم صاعقه گیر بصورت الکترودهای عمودی (میله ارت) در نظر گرفته شده است. در استانداردهایی نظیر IEC 62305-3 استفاده این روش به عنوان TYPE A سیستم زمین معرفی شده است

-        انتخاب جنس و سطح مقطع الکترود زمین براساس جدول 2 و 3 انجام شده است. الکترودهای عمودی از جنس استنلس با قطر 16 و طول 3000 میلیمتر بوده و هادی اتصال میله به کلمپ اتصال به استراکچر از جنس مس مفتولی با سطح مقطع 50 میلیمتر مربع پیشنهاد میگردد.